Laddar, vnligen vnta...
Fri frakt över 699kr (69kr) Leverans 1-3 dagar 90 dagars ppet kp 010-10 14 930 info@bgafotobutik.se

Att välja en passande fotoram


Att välja passande fotoramar till dina bilder är väldigt roligt men kan också vara lite knepigt.

Mozart brunFem enkla grundregler som kan vara bra att komma ihåg när man letar efter en ram är:

1. Ramen bör matcha inredningen i rummet.
2. Den bör även komplettera bilden.
3. Kom ihåg att uttrycket ”less is more” ofta stämmer.
4. Speciella tillfällen behöver ordentliga ramar.
5. Konstnärliga bilder får gärna ha kreativa ramar.

Hur matchar man färger?
Färgen på fotoramen ska gärna matcha både inredningen och motivet på bilden, men viktigast är att den smälter in med resten av inredningen. Går ditt hem i bruna och jordnära färger kan träramar eller bruna ramar i andra material passa bra. Har du inrett i svartvitt är svarta och vita ramar förstås snygga men även silver kan funka.

Silverramar kan även vara snygga till en inredning som går i gråa toner. Är ditt hem färggrant kan du mer än gärna satsa på ramar i färg. Men för att det inte ska bli för mycket av en viss färg kan man till exempel bryta av med en snygg passepartout i vitt. Man kan också använda sig av olika färger men då ska de helst ligga inom samma nyans. Pastellgrönt passar till exempel väldigt bra med andra pastellfärger medan jordnära färger som brunt och beige passar bra tillsammans.

Komplementfärger
Istället för att matcha ramens färg med motivets färg kan du välja att använda dig av komplementfärger. Med hjälp av en komplementfärg kan du antingen välja att dämpa eller förstärka motivet. Mörkblått är till exempel en färg som förstärker orange. Andra komplementfärger är till exempel lila-gult och rött-grönt. Det kan vara bra att ha koll på vilka färger som fungerar som dämpande respektive förstärkande när du ska välja ram. Titta på en vanlig färgcirkel – i de flesta sådana ligger komplementfärger mitt emot varandra.

Less is more
Visst kan det vara snyggt med en uppseendeväckande ram som drar till sig allas blickar, men kom ihåg att less is more. Ramen ska helst bidra till inredningens helhet, inte stjäla all uppmärksamhet. En enkel stilren ram bidrar dessutom till att fokus faktiskt hamnar på motivet och det är ju det man är ute efter.

Gysinge Silver

Dock ska du aldrig utesluta alternativet att välja en exklusiv ram. Till de lite mer speciella bilderna såsom bröllopsfoton kan det faktiskt kännas helt rätt med en lite exklusivare ram. Denna typ av foton bör du dessutom vara extra noga med att förvara rätt så att de hålls hela och fina länge. Ramen bör därför vara av högsta kvalitet. I vår ramverkstad hjälper vi också till med att skapa fina ramar i exakt de mått som du önskar.

Gysinge som är en av våra mest populära måttbeställda ramar

Visar 1 - 60 av 5537 produkter